Ben jij nog een beetje gelukkig?

donderdag 19 februari 2015

 
We kennen het allemaal wel. Die standaard gesprekken die iedereen voert maar eigenlijk niemand leuk vind. Hey, alles goed? Ja hoor, met jou? Ja ook. Oké mooi! Klaar. Dat was het weer. Diegene heeft zijn plicht weer gedaan want ja.. Hij/zij heeft gevraagd hoe het gaat toch?
 


Persoonlijk vind ik die gesprekken verschrikkelijk, gelukkig weten de meeste van mijn vrienden dit en heb ik eigenlijk vrijwel nooit zulke gesprekken. Tenzij ik nieuwe mensen leer kennen maar ook bij hen is het vrij snel duidelijk dat ik geïrriteerd raak van die standaard gesprekjes hihi. Dan daar bij komt het punt dat ik het idee heb dat mensen eigenlijk helemaal niet luisteren. Beginnen met praten zodat ze hun eigen verhaal kwijt kunnen, maar dat niet uit het niets willen doen en dus eerst even vragen hoe het met jou gaat. Om vervolgens uren over zichzelf te praten. Ik wil niemand de schuld geven van mijn hele depri periode, maar ik ben wel van mening dat als iemand mij véél eerder had gevraagd hoe het écht met mij ging, ik er veel eerder voor uit durfde te komen dat ik best ongelukkig was. Begrijp me niet verkeerd, met name mijn moeder had echt wel wat door dat het niet lekker ging maar verder was een beetje support van collega's en vriendinnen ook erg fijn geweest. Ik had een beetje het idee dat niemand naar mij wilde luisteren en het ook niet serieus nam. Als ik dan uiteindelijk vertelde aan vriendinnen hoe het ging, zeiden ze dat het kut was (niet op die manier maar je begrijpt het wel..) en vervolgens hoorde ik 2 weken niets en dan ging het weer vrolijk verder met ''Oh my god wat ik nou weer mee heb gemaakt'' .. Lange tijd dacht ik dat ik het maar moest accepteren dat het zo zou gaan, tot dat iemand ineens aan mij vroeg ''ben je nog een beetje gelukkig?'' .. Ik had diegene al heel lang niet gezien en ik kwam hem ergens tegen. Die vraag had ik niet verwacht en moest er eigenlijk een beetje van lachen. Tot dat ik door had dat hij heel serieus bleef en het meende. Het was een serieuze vraag. Vanaf dat moment vind ik het een heerlijke vraag om te stellen en mensen (ook onbekende) kijken altijd weer verbaast. Het is een échte gespreksopener en dan vooral wanneer mensen het ook echt willen weten. Ik kan nu weer zeggen dat het beter met mij gaat. Voel ik me weer helemaal mijn oude ik? Nee. Maar ik ben onderweg! En ben ik nog een beetje gelukkig? Ja! Al met al wil ik mee geven hoe belangrijk het is om eens écht naar iemand te luisteren. Vraag eens verder, mits je er natuurlijk wel geïnteresseerd in bent. Wie weet help je er wel iemand mee en had diegene wel eens een goed gesprek nodig. Ik had dat iniedergeval wel. Die éne simpele vraag deed heel veel goeds voor mij. Dus ja, ben jij nog een beetje gelukkig?
 
 
Lijkt me leuk als je me volgt op bloglovin' en op instagram!
en abonneer dan gelijk even op youtube als je toch bezig bent, hihi
 
 
Liefs,
Rebecca

34 opmerkingen:

 1. Inderdaad een gespreksopener, ik denk dat ik in dezelfde fase zit als jou, ja ik ben wel gelukkig, maar ben nog niet helemaal de oude ik en ik ben ook onderweg :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook echt een hekel aan die standaard gesprekjes, bah! Wat fijn dat het weer langzaam beter met je gaat! Ja, ik ben gelukkig denk ik, maar het kan altijd beter .. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vrees dat ik nog steeds in de depri-periode zit. Ik heb er eigenlijk niet echt behoefte aan om dat zomaar met collega's en vrienden te delen. Ik doe hard mijn best om vrolijk te doen in hun bijzijn omdat ik denk dat niemand boodschap heeft aan een 'captain buzzkill'. Ik weet dat dat wellicht niet de meest gezonde manier is om met de dingen om te gaan, maar ja... Blij dat je toch nog een beetje gelukkig bent! Ik ook wel hoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juist, dat herken ik helemaal. Er is ook een periode geweest waarop ik tegen vriendinnen zei dat ze maar beter niet meer hoefde te vragen hoe het ging want ik gaf toch altijd negatief antwoord. Waardoor je nog negatiever gaat denken. Als je het iniedergeval wel iemand verteld én jezelf niet te veel voor de gek houd zal het nog best oké zijn hoor! Niet iedereen hoeft het te weten.

   Verwijderen
 4. Herkenbaar. Het zit er tegenwoordig zo in gebakken dat "hey alles goed, ja met jou.."praatje, kots! Moet je eens voor de gein 'nee' antwoorden, hadden ze niet verwacht haha.

  Fijn om te lezen dat je weer een beetje gelukkig bent! Bij mij gaat het ook bergopwaarts gelukkig, zo fijn !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi artikel. Je hebt het zo goed beschreven. Het is inderdaad waar en ik betrap mijzelf erop dat ik vaak alleen luister om antwoord te kunnen geven, omdat men die reactie nu eenmaal verwacht. Ik moet zeggen dat ik mij hier wel veel bewuster van geworden ben door mijn opleiding tot maatschappelijk werker. Ik moest tijdens mijn studie in contact met cliënten wel tussen de regeltjes door lezen.
  Goed om je weer even bewust te zijn van je gedrag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vaak kunnen mensen er inderdaad niet veel aan doen, het is een standaard reactie om gelijk een tegen reactie te geven. Op zn tijd ook helemaal niet erg maar inderdaad soms goed om bewust te luisteren ^^

   Verwijderen
 6. Heel goed om dit te delen. Ik heb ook een hekel aan zulke standaardgesprekken. Gelukkig kan ik goed luisteren en kunnen mensen hun verhaal goed bij mij kwijt. Andersom kan ik ook mijn verhaal bij mijn vriendinnen kwijt. Die vriendinnen zijn op één hand te tellen. liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel goed omschreven, heel herkenbaar ook. Ik zeg vaak ook niet hoe ik me echt voel, maar ook omdat ik geen zin heb om het er continue over te hebben. Zelfs tegen mijn ouders zei ik altijd dat het goed ging, maar die zijn niet gek natuurlijk. Toch hebben ze me laten doen, nouja, mijn moeder gaf me wel altijd een knuffel en zei altijd dat ik met haar mocht praten als ik daar klaar voor was. En nu ik zelf hulp heb gezocht en het mijn ouders ook heb vertelt, is er zo`n druk van mijn schouders af! Langzaam aan, word ik beetje bij beetje gelukkiger!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het knap dat je dit durft te schrijven! En ik vind het heel sterk van je dat je weer aan het werken bent om gelukkig te zijn!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik weet heel goed hoe het voelt als mensen in je omgeving niet vragen hoe het echt met je gaat. Dat zijn wel voornamelijk de mensen die zich zelf nog nooit voor een lange tijd kut of depressief hebben gevoeld. Ik merkte vooral aan de mensen die mij wel hielpen in een moeilijke tijd, dat zij ook iets hadden meegemaakt waardoor zij zich voor een lange tijd kut voelden. De rest gaat er gewoon nog 'luchtig' mee om, omdat zij niet weten hoe het voelt van binnen. Tenminste, dat is hoe ik het ervaren heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, vaak weten mensen pas hoe erg het is als ze zelf iets hebben meegemaakt. Hoe erg het ook is, je kan het mensen eigenlijk niet eens kwalijk nemen. Zit in het aard van het beestje..

   Verwijderen
 10. Wat stoer dat je hier over durft te schrijven! Goed dat je ook weer langzaam je oude zelf wordt! x

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zit in de zelfde situatie als jou denk ik. Ik voel.me niet gelukkig en ben eigenlijk alleen maar negatief. Ik probeer dat niet te doen maar het lukt me gewoon niet om positief te doen.. :( het komt wel goed met ons hoor

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het komt zeker goed met ons! Alles heeft tijd nodig, maar uiteindelijk word het vast weer het oude <3 Probeer net eens iets vaker positief te denken en telkens een beetje meer. Zo lukt het al veel sneller om eruit te komen!

   Verwijderen
 12. Wat een mooi artikel! Fijn om te horen dat je weer langzaam de oude begint te worden ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De laatste tijd heb ik ook wel het gevoel dat niemand echt luistert. Ze hebben niet door dat ik in een dip zit, ze zijn enkel met zichzelf bezig ... Op twee vriendinnen na, met hun kan ik echt over alles babbelen, en zij zijn wel oprecht bezorgd om me. De rest is twee seconden bezorgd, en daarna gaat het weer over hun leven. Ze luisteren alleen als je een roddel te vertellen hebt, die zij dan weer door kunnen vertellen om zo in de belangstelling te staan. Maar zolang ik die twee echte vriendinnen heb, gaat het best goed met me. Echt dapper van je om dit allemaal op te schrijven en te delen met ons!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Perfect zulke vriendinnen! Daar moet je het zeker van hebben!

   Verwijderen
 14. Ja heel fijn als mensen ECHT naar je luisteren! Of ik gelukkig ben....... tja!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat heb je heel mooi opgeschreven, Tenslotte wil men helemaal vaak niet horen dat het even of wat langer niet zo lekker gaat...weten ze helemaal niet om te gaan met de info die je ze geeft....Soms kan men wel met hun verhaal bij mij terecht,,,,, over bepaalde onderwerpen soms echt niet meer,,,,Dat klinkt ene beetje vreemd of hard, maar met dat niet terecht bij mij kunnen bedoel ik de figuren die klagen om het klagen en niets ( willen ) doen om hun isseus op te lossen....Dat soort emotionele vampieren kunnen niet meer bij mij terecht....Als ik zulke grenzen namelijk niet trek word ik dood en doodongelukkig en hondsmoe en dan moet ik uiteindelijk nee antwoorden op je vraag,..
  goed en duidelijk artikel heb je geschreven, erg mooi!
  groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hm ja, die mensen heb je er ook tussen! Dan kwamen ze op mijn meest slechte periode zeuren over verf die verkeerd is gepakt, of een nagellak die niet optijd is binnen gekomen. Ga toch weg! Ik snap heel goed wat je er mee bedoelt hoor en daar is helemaal niks mis mee. Je moet niet van ander mans problemen je eigen problemen maken!

   Verwijderen
 16. Het is inderdaad een prachtige gespreksopener! Het wordt ook veels te weinig gedaan. Ik heb ook een periode gehad waarin ik me echt niet gelukkig voelde. Ik barstte soms in huilen bij mn ouders uit en heb ze toen verteld dat ik niet lekker in mijn vel zat. Gelukkig ben ik daar nu wel bovenop maar ik snap wel hoe je je voelde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel herkenbaar inderdaad, het zomaar moeten huilen. Fijn dat je het kwijt kon & dat je er helemaal bovenop bent <3

   Verwijderen
 17. Echt prachtig en helemaal terecht geschreven. Ik haat ook echt die 'standaard' gesprekjes die je altijd hebt. Ik voel me wel gelukkig ja, ik heb zo mijn ups en downs, maar die heeft iedereen toch? Ik probeer het altijd van de positieve kant te bekijken. Heel fijn dit artikel <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, de downs horen er ook zeker bij. Maar hoe fijn is het als je die op zn tijd eens met iemand kan delen? Het opkroppen is heel slecht. Positivity is key <3

   Verwijderen
 18. Mooi onderwerp snijd je hiermee aan! Ik vraag altijd wel door bij vrienden. Als ze zeggen ja goed hoor! Dan vraag ik altijd nog wel even of het ècht zo is. Meestal is dat ook al wel zo, maar vaak genoeg komt er ook uit dat het eigenlijk niet het juiste antwoord was. Dus ja, als ik vraag hoe het met je gaat, ben ik ook wel ècht geïnteresseerd. Ik merk dat daardoor ook mensen sneller naar mij toe komen met problemen. Ze zeggen dat ik de enige ben die echt luistert en die ze echt lijkt te willen helpen. Kijk daar doen we het voor! Ik vind het heel fijn om mensen te helpen, omdat ik zelf ontzettend goed weet om me 'niet fijn ;-)' te voelen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Kijk, dit is hoe het moet! Oké, moeten is een groot woord. Maar ik vind het wel heel mooi dat ze dan weten naar wie ze toe kunnen & dat je er altijd bent. Helaas merk ik in mijn 'vrienden' groep weinig interesse en heb ik het idee dat ik vaak alleen maar tot last ben. Wat je zegt, meestal pas als je zelf weet hoe het is om je zo te voelen, weet je hoe je er moet zijn voor een ander!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat heb je dit mooi geschreven! Dit laat me realiseren dat ik wat vaker moet vragen of iemand gelukkig is, dan hoe het met degene gaat. Ik ga proberen die vraag vaker te stellen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Helemaal mee eens, en ook mooi geschreven :) knap hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ondanks dat ik het zelf niet altijd door heb begrijp ik heel goed wat je bedoelt met dat mensen vragen hoe het met jouw gaat zodat zij daarna uitgebreid kunnen vertellen hoe het met hun zelf gaat. Lieverd je schrijft prachtig, je verwoord het zo moooi! X Dikke kus voor jou & heeeel veeeel liefde, soms moet je niet te veel zeggen en dit is misschien al te veel! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Herkenbaar! Het is iets dat ik ook enorm haat, maar ik moet wel toegeven dat ik soms geen zin heb om mijn problemen met iedereen te delen. Het is hoe je het bekijkt, maar een beetje meer empathie in het algemeen zou zeker geen kwaad kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wel heel erg goed geschreven dit! en precies eigenlijk wat mensen vaker moeten denken!! Ik ben blij dat het beter met je gaat :-) juist omdat het zo een gezelligheid opwekt!
  Ik zelf heb vorig jaar december een rot periode achter de rug... ik was mezelf niet en deed de mensen om me heen pijn.. en dat allemaal omdat ik met 1 verkeerd persoon omging... ik ben blij dat mijn eigenste vriend heeft laten inzien dat ik eigenlijk op een negatieve manier veranderde.. toen kreeg ik mijn... "Break Point".. zeg maar.. en nu?... nu ben ik een gelukkig mens :-) Mensen zouden inderdaad is naar anderen moeten luisteren.. daar krijg je zelf ook veel antwoorden uit... althans.. ik :-) en het helpt de ander ook nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ben en beetje je site aan het verkennen en vind zowel dit artikel als het artikel over vriendinnen erg mooi geschreven. Hopelijk ben je snel weer de oude en zijn dit de vriendinnen voor leven. Op de momenten waarop er iets heftigs speelt in je leven kom je er achter wie je echte vrienden zijn ben ik bang. Weet niet of je artikel over vriendinnen hier echt een vervolg op is, maar die conclusie trek ik als ik kijk naar mijn eigen leven. Plus dat mensen, zoals ik ook in de comments lees,vaak inderdaad totaal niet weten hoe het is, totdat ze het zelf meemaken. Persoonlijk ben ik praten over mijn gevoelens eigenlijk wel een beetje zat. Ik heb niks aan lieve woordjes als de acties totaal niet overeen komen in mijn ogen. Op dit moment wil ik leuke dingen doen en lol hebben en niet teveel nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen