Wanneer je vriendinnen je vriendinnen niet meer zijn..

maandag 16 maart 2015

'Vroeger' op de middelbare school had ik bakken vol vriendinnen. Hele groepjes maar ook losse vriendinnen. Klinkt ook zo gek, een losse vriendin. You get my point. Ik vond het altijd raar wanneer mensen maar 3 vriendinnen hadden want mijne kon ik niet eens kwijt allemaal samen in één huis.

Dit artikel schrijf ik naar aanleiding van een mail die ik kreeg van een jong meisje die vroeg waarom ik zoveel vriendinnen heb. Wat ik natuurlijk erg grappig vond om te lezen, want dat is dus echt niet waar. Daar waar ik tijdens mijn school periode mijn vriendinnen niet kon tellen op 4 handen, heb ik nu niet eens 1 hand nodig om ze te tellen. Langzaam aan groei je uit elkaar, dat is een feit. Maar waarom is dat? Tuurlijk, als iemand verhuisd of je gaat allebei naar een andere school dan gebeurd dat nou eenmaal sneller. Inmiddels ben ik 23 jaar en ben al heel wat 'vriendinnen' kwijt geraakt. Eigenlijk wil ik het woord 'vriendinnen' in deze context de hele tijd tussen haakjes zetten maar dat is irritant, dus denk dat er maar bij. Goed, ik ben nu dus 23 jaar en ik denk heel anders over vriendschap dan dat ik deed toen ik nog 14 was. Toen was het voor mij belangrijk hoe mega veel vriendinnen ik wel niet had. Mijn eerste échte vriendin verloor ik doordat zij een vriend kreeg. Ookal zegt ze zelf van niet. Wij waren ruim 9 jaar vriendinnen en zonder dat ze het zelf door had groeide we uit elkaar. In de eerste fase van verliefdheid snap ik heus wel dat je nergens anders over kan praten en laat ik je vooral ook lekker op je roze wolk. Maar als we daarna niet eens meer normaal kunnen praten zonder zijn naam 1938 keer te horen is voor mij de lol er ook wel af. Dit is geen kwestie van jaloezie, dit is een kwestie van je vriendin langzaam aan verliezen zonder dat je er ook maar iets aan kan doen. Helaas gebeurde dit nog een paar keer bij andere vriendinnen en voor je het weet heb je nog maar een handje vol. Vriendschap is voor mij heel belangrijk en ik zou zelfs voor iemand door het vuur gaan, of even naar Kos vliegen als iemand zich niet goed voelt (Kim, mocht je dit OOIT lezen, ik zou het zo weer doen <3) Doordat ik zoveel heb meegemaakt op het gebied van vriendinnen kwijtraken, begin ik steeds meer te twijfelen of vriendschap wel echt bestaat. Het is uit en het is gezellig, er komt een nieuwe vlam en weg zijn ze weer. Waarom is dat? In het begin had ik hier heel veel moeite mee, maar nu, hoe gek het ook klinkt.. Ben ik er gewend aan geraakt. Nu hoor ik jullie denken, waar gaat dit artikel heen.. En dat weet ik eigenlijk zelf ook niet zo goed. Ik moest het gewoon even kwijt denk ik. Ondanks dat ik nu mijn vriendschappen op één hand kan tellen, kan ik mijn andere hand erboven op leggen om het zo te beschermen en vast te houden. Echte vriendschap is zo kostbaar en mijn laatste vriendinnetjes wil ik voor geen goud kwijt (komt dit doordat we allemaal single zijn? hihi) Ik denk dat ik met dit artikel wil zeggen dat kwaliteit boven kwantiteit gaat en je niet moet letten op de grote getalen vriendschap die je hebt (of denkt te hebben) maar naar de gene die er écht zijn. Wat een zeur artikel he, maar het voelt fijn om het even kwijt te kunnen .. Eindelijk.

Heel veel liefs,
Rebecca

36 opmerkingen:

 1. Helemaal geen zeur artikel meid! Soms moet je toch even je hart luchten. Ben het helemaal met je eens trouwens. Schreef laatst een soortgelijk artikel erover. Het is zo gek hoe zoiets kan veranderen. En dat je als je 'jong' bent het idee hebt dat zo'n vriendschap voor altijd is. Het moeilijke eraan vind ik dat ik het soms niet kan begrijpen hoe iemand een vriendschap van tig jaar om de meeste idiote kan beëindigen of laten verwateren. Maar ik denk dat ik dat ook nooit zal doen. En in the end merk je wel wie er overblijft. Mooi artikel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik snap precies wat je wil zeggen, al ben je inderdaad beter af met enkele hele goede vriendinnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Liever een paar goede vriendinnen waar je écht wat aan hebt, dan een heel weeshuis die niet eens voor je klaar staat! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik begrijp heel goed wat je wil zeggen! Ik heb nooit echt super veel vriendinnen gehad, maar nu ik verder studeer merk ik wel dat ik met bepaalde mensen niet meer overeen kom. Je groeit zo hard uit elkaar en begint allemaal een eigen leven te leiden waarin iedereen eigen waarden en normen hanteert die enorm verschillen van jouw waarden en normen. Jammer wel, maar zo gaat het nu eenmaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik snap heel goed hoe je je voelt! Het is enorm irritant om goede vriendinnen kwijt te raken, maar als je ze nu eenmaal kwijt bent dan kun je niet anders bedenken dat ze dan toch echt geen vriendinnen waren. Wees dankbaar voor de geweldige vriendinnen die je nog hebt en inderdaad, koester deze vriendschappen :) Vriendinnen zijn zóveel belangrijker dan vriendjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik snap je helemaal! Ik raak ze voor mijn gevoel ook 1 voor 1 kwijt, en vraag me af waarvoor ik mijn best nog eigenlijk zou doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Woow dit is zo herkenbaar heb exact hetzelfde gehad. Nu heb ik 3 hele goede vriendinnen en nog wat vriendinnen erom heen. Ik geloof wel in vriendschap maar je moet wel vanuit beide kanten investeren. Want wanneer dat niet wordt gedaan dan ben ik er ook wel snel klaar mee. Sommige vrienden komen en gaan en er blijven er een paar voor altijd bestaan <3

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat herkenbaar, ik denk dat je daar ook wel een heel goed punt hebt, waar het onder de 20 vaak was dat je zoveel mogelijk vriendinnen wilde hebben (het gevoel erbij te horen) en naar mate je ouder wordt je meer gaat hechte aan kwaliteit. Ik heb zelf eigenlijk maar één vriendin en die kan ik niet eens echt een vriendin noemen. Ik stel gewoon enorm hoge eisen aan vriendschap waardoor ik niet veel vriendinnen heb. Ik vind het ook zo jammer dat ik altijd personen tegen kom waar alles vanuit mij moet komen. Natuurlijk heeft dit ook twee kanten, ik kan daar ook iets van zeggen, maar ik merk wel dat mensen veel minder snel nog iets voor de ander over hebben. Wel heel fijn dat je gelukkig nog een hand vol goede al dan niet beste vriendinnen hebt, dat is meer waard dan 10 vriendinnen die er maar half voor je zijn. Wat je zegt kwaliteit boven kwantiteit!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Weet je, het liefst deel ik dit bericht op facebook of waar dan ook. Want dit is precies wat ik eigenlijk al heel lang wil zeggen. En jij hebt het nu precies zo verwoord als hoe ik er zelf over denk. Vriendschap is zo iets moois maar ondertussen word men met de dag egoïstischer en meer op hunzelf. Inderdaad, zodra ze een vriend krijgen zijn ze spoorloos. Weet je wat nog het erge is... IEDEREEN zegt dat het niet bij hun zal gebeuren, totdat ze een vriend krijgen. Je kan het ze dan vertellen maar dan krijg je naar je hoofd dat je jaloers bent. Dus zeg je maar niks en zie je ze inderdaad gewoon verdwijnen zonder dat je er iets aan kan doen of van kan zeggen. Zonde zonde zonde!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zeker en vast geen gezeur, dit artikel, maar de onverbloemde waarheid. Ik herken mezelf hier echt goed in, ik heb ook slechts vier echte goede vriendinnen, en dat zijn de belangrijkste in je leven vind ik. Door in het buitenland te gaan studeren merk ik ook wie er altijd voor me is, en wie er slechts was voor even, en om te verdwijnen zodra een kerel in beeld kwam.. Heb nog genoeg gehuild om het verliezen van bepaalde vriendinnen, maar achteraf gezien is het de tranen niet waard, want zij die blijven zijn het meer waard om je energie in te steken! Wat zijn vrouwen toch moeilijke wezens soms ;) Maar goed, ik vind je artikel echt goed geschreven, bedankt om dit te delen! XOXO

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ga met best veel mensen om, maar daarvan zijn er maar een paar die gewoon échte, hele goede vriendinnen zijn. Herkenbaar artikel, want van de basisschool heb ik nog maar één vriendin over. De rest is heel erg veranderd qua karakter, en het lijkt wel alsof ze niet eens meer aan me dénken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goed geschreven! Ik merk zelf dat ik ook al wel een aantal vriendinnen ben verloren, de meest belangrijke reden daarvan is toch dat je soms uit elkaar groeit, jammer maar helaas. Gelukkig heb ik nog wel een relatief grote groep over en ik doe ook wel mijn best om dat zo te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Langzaam ben ik vorig jaar ook alle vriendinnen kwijt geraakt, allemaal andere passies en vond het toch eigenlijk niet meer zo leuk. Ik hield van beauty en zij vonden dat allemaal nep, nou oke dan.. Ik ben geen uitgaan type meer die elke weekend gaat feesten. Door het bloggen heb ik wel heel wat leuke vriendinnen leren kennen, yay meisjes met dezelfde liefde hihi.. Heel goed geschreven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een goed artikel. Ik ben ook heel veel vriendinnen kwijt geraakt, zo ook weer dit jaar: ik begon met een studie en daarna bleek het toch niks voor mij te zijn. Nu heb ik nog wel eens contact met de meiden die ik daar heb leren kennen, maar echte vriendinnen kan ik het niet noemen. Ik hem eigenlijk maar een echt goede vriendin, een meisje dat ik heb leren kennen in 3 havo. Ze is er altijd voor mij en ookal praten we niet elke dag over alles. Ze weet dat ik er voor haar ben en ik weet dat zij er altijd voor mij is. Ze is echt een lieverd en ik zou haar voor geen goud willen ruilen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb ook maar weinig vriendinnen, maar je kunt er nooit super veel hebben. Ik ken iemand die altijd van iedereen zegt dat is een vriend van me dan denk ik ja... Ik baal wel van vriendinnen die niet mee gssm gaan stappen, want omdat ik er weinig heb, ga ik bijna nooit op stap... en vriendjes die voor gaan grrr!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik kan je echt volledig volgen met dit artikel! Beter een paar echte, goede vrienden, dan een 500 op facebook bijvoorbeeld! haha

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ah, eindelijk iemand die er ook zo over denkt! De laatste 1,5 jaar ben ik ook echt gaan twijfelen of vriendschap wel echt bestaat. Ik ben een beetje bijgedraaid want een aantal van mijn vriendinnen zijn ook echt wel vriendinnen, maar die kan ik inderdaad op 1 hand tellen. 'Vroeger' had ik er ook veel meer! Tot voor kort deed ik ook nog altijd super mijn best wanneer het met een vriendschap wat minder ging, maar ik heb altijd het gevoel dat ik er meer moeite voor doe dan de ander. Dan maar niet! Die paar vriendinnen die ik op 1 hand kan tellen zijn super leuk en meer heb ik er eigenlijk ook niet nodig! De vriendschappen die bij mij zijn stuk gelopen zijn trouwens niet door vriendjes gebeurd, daar heb ik dan weer geen last van gelukkig, lijkt me echt balen :(

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hmm je hebt wel gelijk, maar ik denk dat het een beetje bij het leven hoort. Vriendschap is belangrijk, maar uiteindelijk sticht je een gezin en vaak scheiden daar de wegen, zeker als je allebei een heel ander doel voor ogen hebt. Je leert dan wel nieuwe mensen kennen, maar volgens mij zijn er weinig volwassen vrouwen die heel veel vriendinnen hebben. Het gaat vaak nog "maar" over 2-3 goede vriendinnen die je sowieso ook niet zo vaak ziet als je vriendinnen van vroeger. Toch kun je het nog steeds fijn hebben met een vriendin, het wordt alleen eerder gezellig een namiddagje shoppen en iets gaan eten in plaats van nachten doorbrengen in de discotheek :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik vind het juist een heel fijn artikel om te lezen! Ik herken het wel, ook al ben ik nog wat jonger (19). Ik vond het eerst ook heel moeilijk als ik merkte dat ik een vriendin aan het kwijt raken was, maar inmiddels heb ik daar wat meer vrede mee. Natuurlijk ik vind het jammer. Maar je wordt ouder en je interesses veranderen nou eenmaal. Ik denk dat dat in de toekomst alleen nog maar meer wordt. En ondertussen maar flink genieten van al die mooie vriendschappen!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Een zannik artikel is dit zeker niet , verre van zelfs...Vriendschap is vaak toch maar heel betrekkelijk en meestal ook tijdelijk, soms groeien mensen uit elkaar en komen er weer andere mensen op je pad...Misschien komt het nu wat bitter over, maar zo is het zeker niet bedoeld....men zou eerst moeten proberen om echt goede vriendjes met zichzelf te worden, dan is het gemis van " vrienden" vaak minder groot....

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Je schrijft dit zo fijn en nee nee nee dit is geen zeik artikel, dit is de harde waarheid en het 'ouder' worden. Ik kan mijn ECHTE vrienden op een hand tellen, ik denk dat ik al mijn vrienden op twee handen kan tellen en de rest is vage kennis en mede studenten. Je bent een geweldige vriendin dat je naar Kos vliegt voor haar. Rebecc, je bent een lieverd! <3 X

  BeantwoordenVerwijderen
 22. dubbel om dit zo te lezen en je hebt deels ook wel gelijk maar deels is het ook een heel ander verhaal. Ik kreeg een vriend 3,5 jaar terug hij brak de band met mijn vriendinnen en ouders, ik was te verliefd om te zien hoe slecht die alles deed waardoor ik alles kwijt raakte en eigenlijk alleen nog maar hem en zijn ouders had. Ik veranderde, ik werd een bitch en koos alleen maar zijn kant want hij deed echt 'niets' fout. Dat is uitgegaan want mijn ouders waren het zat, zij hebben een laatste ruzie veroorzaakt waardoor hij mij dumpte via de telefoon (dan heb je twee jaar, moet het op zo'n manier). We hebben leuke momenten gehad maar ook veel minder leuke.. veel ruzie ga zo maar door.. Toen ik single was had ik ook weer overal vriendinnen maar die vriendinnen werd ik zat, ik zag hoe ze echt waren en hoe ze mij overal bij gebruikte, zoals Rachel wil jij even bobben? ik was de enigste met een rijbewijs, ze begrepen mij werkelijk in niets.

  Toen kreeg ik een relatie met Marc met wie ik nu al bijna 2 jaar samen ben. Mensen zeggen dat ik veranderd ben, maar dat was ik al maanden voor ik Marc leerde kennen. Ik ben volwassen geworden, heb veel hobby's weinig tijd voor vriendinnen moet ik eerlijk zeggen. Ik heb drie baantjes, overdag, weekend en s'avonds dus weinig tijd om uit te gaan of iets (waar ik ook helemaal niet van hou) een goede vriendin van mij is zwanger nu, verhuisd naar brabant, (1,5 uur rijden) en die spreek ik alleen nog via de whatsapp maar dan is contact houden nog heel erg moeilijk. Mijn andere vriendinnetje woont drie dorpen verder, met de bus een halfuurtje ongeveer en die zag ik vanmiddag pas weer na 3 weken.

  Ik heb mijn baan, hobby, blog, youtube, ouders, vriend en dat is al heel wat om te combineren. Vriendinnen moeten elkaar begrijpen al is het een smsje inplaats van een tegemoetkoming. Ik vind het daarom lastig, de ene kant begrijp ik heel goed jouw kant, je bent single en je snapt het niet dat dat meisje zoveel over der vriend praatte. Je bent gelukkig met hem dus verliefd of niet je hebt het graag over je vriend tegen je vriendin of ze nou single is of niet.

  Vriendinnen hebben is kostbaar ik heb drie goede vriendinnen van vroeger die ik heb overgehouden van de 9. Die andere wil ik liever nooit meer zien of spreken die hebben mij alleen maar gebruikt.. roddelde achter mijn rug en maakte mij zwart in mijn eigen dorp. Ik heb veel meiden door het bloggen leren kennen en waar ik ook echt een digitale band mee voel en daar ben ik ook al erg blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Het is veel fijner om 2 goede vriendinnen te hebben, dan 20 'kennissen'. Al moet ik zeggen dat ik het wel eens lastig vind, omdat ik weinig vriendinnen heb, heb ik dus ook niet vaak iemand om iets mee te doen. De meeste studeren ergens anders nu, ik studeer, we studeren allemaal, druk druk druk... En als ik dan zie dat mijn vriend elke week afspreekt met een hele vriendengroep en soms wel 2x, dan mis ik dat echt.

  Mijn vriend zegt vaak, ga eens wat leuks doen met iemand.. Uh ja, dan moet er dus wel iemand zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Helemaal geen zeur artikel Rebecca! Juist heel herkenbaar, ik heb nu maar 3 goede vriendinnen waarvan ik weet dat ik ALTIJD bij ze terecht kan. Hoewel ik het wel altijd leuk vind om nieuwe mensen te ontmoeten, en ik denk dat zelfs op onze leeftijd, shit wat klinkt dat oud, er nog nieuwe vriendschappen kunnen ontstaan! x

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Goed geschreven begrijp je precies. Ik had ook 5 jaar geleden veel vriendinnen en vrienden. Maar blijkbaar was het geen echte vriendschap. Na een traumatische gebeurtenis waren ze nergens meer te vinden. Het was alleen goed zolang het leuk was. Ik ben nu daardoor huiverig om nieuwe mensen te leren kennen en toe te laten.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Helemaal geen zeur artikel juist heel mooi geschreven! Vroeger had ik ook heel veel vrienden en vriendinnen nu twee die ik beide 1x per jaar zie, dat is wel een heel verschil x

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik denk dat je in een moeilijke periode ook pas echt merkt wie je vriendinnen zijn. Zelf had ik een hecht groepje op de middelbare school. De meeste zijn daar nog van over, alleen zie ik ze wel een stuk minder vaak. Maar dat heeft natuurlijk ook te maken met gaan studeren en in andere steden wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Mooi stuk! Ik heb hetzelfde maar heb inmiddels zelf ook een relatie. Ik denk dat vriendschappen komen en gaan en dat je moet genieten van het nu. Iedereen gaat na de school tijd een eigen leventje leiden en ik zou nu ook echt niet meer de tijd hebben om 20 vriendschappen te onderhouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik vind het een heel mooi artikel! Normaal lees ik zulke artikelen maar amper, maar nu heb ik me er even de tijd voor genomen. Ik denk dat veel mensen zich hier aan kunnen relateren en ik vind het leuk dat je zo open bent! X

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Mooi geschreven ook! Ik heb nooit zoveel vriendinnen gehad, omdat ik er absoluut niet tegen kan als mensen 'nep' zijn en alleen aardig doen wanneer het ze uitkomt. En eigenlijk ben ik wel blij dat ik er altijd zo over heb gedacht :)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. '' Ondanks dat ik nu mijn vriendschappen op één hand kan tellen, kan ik mijn andere hand erboven op leggen om het zo te beschermen en vast te houden. ''

  Wauw, echt een heel mooi artikel! Ik ben nu zelf 16 en ben nu wel benieuwd welke dan de vriendinnen zijn en welke de 'vriendinnen'. Komt vanzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat mooi geschreven en ik vind het ook erg herkenbaar. Zelf had ik zoveel vriendinnen, en hoewel we allemaal niet eens ver bij elkaar vandaan wonen is het gewoon uit elkaar gegroeid/ verwaterd. Bij sommigen heb ik echt mijn best gedaan om contact te houden, maar als ze nooit 'kunnen' afspreken en vervolgens zelf niks van zich laten horen, dan houdt het vrij snel op. Heb nu twee vriendinnen (waarvan er 1 een half jaar in het buitenland zit nu dus ik mis haar heel erg) , en twee hele goede vrienden die ik bijna dagelijks zie, en dat is het eigenlijk :) Natuurlijk heb ik ook wel collega's/klasgenoten met wie ik optrek, maar dat noem ik (nog) niet echt 'vriendschap'.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Heel herkenbaar!!
  In mijn tijd (ja ik ben oud) was dat niet anders! Vriendinnen komen en gaan, alleen de ECHTE blijven, al is het misschien in mindere maten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik ben nu 14, dus exact op de leeftijd waaraan jij terugdenkt aan je vorige ik. En eerlijk gezegd? Ik heb geen vier handen vol vrienden, puur omdat ik misschien niet dat meest sociale meisje ben. En ik merk wel de échte vriendschap, ben blij dat ik dat nu al ontdekt heb Wel zie ik bij anderen hoe vaak ze van beste vriendin wisselen. Alsof het schoenen zijn, ik weet niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ik heb hier laatst ook een artikel over geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ik vind het een heel mooi artikel. Ik heb alle reacties erop gelezen en eigenlijk is er voor alle kanten wel iets te zeggen. Ik vind gewoon dat je om moet gaan met de mensen waarbij je jezelf kan zijn. Dan pas ben je echt vrienden/vriendinnen denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen