Beginners gids voor schilderen op doek

Canvas is een fantastische ondergrond voor kunstenaars om hun creativiteit te verkennen. De neutrale tint van het canvas laat levendige, gedurfde kleuren en ontwerpen tot hun recht komen. Door je eigen creativiteit te gebruiken kun je de vele opties van dit materiaal op eigen houtje herkennen. Er zijn verschillende manieren waarop je op canvas kunt schilderen, elk met hun eigen uitdagingen en voordelen. Hier zijn een aantal tips om als kunstenaar aan de slag te gaan met schilderen op doek.

Maak een plan

Voordat je je kwast op het doek zet, moet je een basisplan voor je schilderij hebben. Probeer het schilderij in je hoofd te visualiseren voordat je begint te schilderen. Je kunt beginnen met het schetsen van je idee op papier, of met behulp van een digitaal schetstool.  Dit kan je helpen om al je ideeën bij te houden, en niet halverwege het schilderij de creatieve vonk te verliezen. Als je meer een vrije geest bent, laat dit planningsproces je er dan niet van weerhouden om te experimenteren met verschillende schilderstijlen. De eerste vuistregel is echter dat je je kunst niet moet laten dicteren door je doeken. Misschien vind je een bepaald doek zo mooi, dat je het voor meer dan één schilderij wilt gebruiken. Als dat het geval is, houd dan de materialen die je voor het eerste schilderij hebt gebruikt gescheiden van die voor het tweede.

Kies de juiste verf 

Voordat je begint met schilderen, moet je ook de juiste verf voor het doek kiezen. Als je op een opgespannen doek wilt schilderen, is het aan te raden om acrylverf te gebruiken, vanwege de flexibiliteit. Olieverf is daarentegen beter geschikt voor planken en houten panelen. Je kunt olieverf op doek gebruiken, maar het zal moeilijker zijn om het goed op te spannen, dus het wordt alleen aanbevolen voor ervaren schilders. Als je op een opgespannen doek wilt schilderen maar er geen hebt, kun je een rol canvas kopen en die zelf opspannen. Zo weet je zeker dat jouw lijst schilderij straks het beste uit de verf komt! 

Wees niet bang voor kleur

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen op canvas gaan schilderen, zijn de levendige kleuren die uit de verf komen. Je moet deze levendige kleuren omarmen en ze gebruiken om gedurfde en spannende schilderijen te maken. Als olieverfschilder zou je normaal gesproken spaarzame hoeveelheden kleur gebruiken en deze mengen met andere pigmenten om een samenhangend schilderij te maken. Als je op doek schildert, probeer dan meer kleur aan je schilderijen toe te voegen. Dat kan betekenen dat je fellere, gedurfde tinten gebruikt, of dat je elke verfstreek een andere kleur geeft. Voordat je meer kleur aan je schilderijen op doek toevoegt, moet je ervoor zorgen dat je de juiste verf voor de klus hebt. Probeer verfmerken van hoge kwaliteit te gebruiken in plaats van goedkope verfmerken.

Experimenteer met technieken

Wanneer je op doek schildert, hoef je niet met een leeg doek te beginnen. Veel schildertechnieken omvatten het proces van het aanbrengen van verschillende verflagen om een voltooid schilderij te maken. Als je een ingewikkelder ontwerp wilt maken, kun je experimenteren met verschillende verflagen. Zo kun je een gedetailleerder schilderij maken, terwijl je nog steeds fouten kunt corrigeren als dat nodig is. Als je in één laag te veel verf aanbrengt, kun je die er gewoon afschrapen en opnieuw beginnen. Er zijn verschillende soorten verf die het gemakkelijker maken om je schilderijen in lagen te schilderen. Je kunt verf gebruiken die in water oplosbaar is, acrylverf die snel droogt, of langzaam drogende verf. Deze tips helpen je op weg bij het schilderen op doek. Nu is het tijd om creatief te worden! Het schildersdoek is een leeg doek waarop je jouw creativiteit kunt loslaten. Laat deze tips je helpen om je potentieel aan te boren. Nu je klaar bent om te schilderen, is het tijd om je volgende meesterwerk te kiezen. De keuze is aan jou!