Lichtsnoer buiten – componeer een lichtplan in je eigen groen

Al het goede komt in grote aantallen. Dat geldt zeker als je een lichtsnoer buiten op en door je struiken of bomen laat slingeren. Al die lampjes aan dat snoer creëren snel een magische sfeer. Je donkere buitenruimte rond je huis licht op een aangename manier op. Zo heb je snel een gezellige ambiance voor warme zomeravonden. Een lichtsnoer maakt je loungeplek helemaal af. Het helpt de feestelijke sfeer te versterken bij tuinparty’s. In dit artikel passeren de voordelen van zulke lichtsnoeren de revue. Maar ook een paar praktische overwegingen en zelfs een nadeeltje krijgen aandacht.

Lichtvariëteiten en -sterktes van een lichtsnoer buiten

Buitenlichtsnoeren in je tuin doen (als de lampjes branden) één ding heel goed. Ze verhogen meteen de sfeer en accentueren daarnaast je tuingroen op een leuke manier. Je tuin krijgt iets uitnodigend en warms met buitenlichtsnoeren. Daardoor blijf je langer buiten en deert het je niet als de zon weg is. Het is handig dat er zoveel verschillende stijlen en lengtes qua tuinsnoeren zijn. Zo kun je je tuinontwerp en je persoonlijke smaak versterken met deze lichtkabeltjes. Dat kan alle kanten opgaan, van warm-witte romantische lichtjes tot kleurrijke en vrolijke lampjes die levendigheid brengen. Nog een voordeel is dat bijna alle lichtsnoeren duurzaam gemaakt zijn en energiebesparend werken. Zo zijn er veel soorten lichtsnoeren in de handel die op zonne-energie werken. Overdag laden deze snoeren via zonnepaneeltjes zodat ze de hele nacht energie hebben om je tuin te verlichten. Elektriciteitskosten heb je daarbij niet. Het allermooiste eigenlijk is dat lichtsnoeren geen gedoe veroorzaken als je die wilt installeren. Snoeren leg en verleg je snel zoals jij dat wilt en het probleem van stroomaansluiting bestaat niet bij de varianten die op zonne-energie gaan.

Goede plekken voor een lichtsnoer buiten

Heb je een patio bij je huis? Dan kun je met lichtsnoeren snel de reling volhangen of snoeren aan het plafond gaan hangen. Het sprankelende licht maakt dat je dan snel een feestelijk twinkelende patio krijgt; het enige dat dan nog mist is een mooi diner op de buitentafel en een paar kaarsen. Romantiek verzekerd. Of heb je fraaie volgroeide bomen in je tuin staan? Geef die dan ook wat lichtaccent. Door de combinatie van goed gepositioneerd licht met bladgroen krijg je heel snel een feeërieke sfeer. Lichtsnoeren kun je ook langs je tuinpad leggen zodat je subtiel licht krijgt en je weet hoe je het pad moet volgen. Ook in het pikkedonker. En bij een leuk zitje in de tuin drapeer je lichtsnoeren zodat je een aardige, intieme plek creëert om bijvoorbeeld de krant even door te nemen.

Praktisch

Let er wel op dat een lichtsnoer buiten ook weerbestendig is. Dat betekent dat water de werking niet mag verstoren. Check dan ook de IP-classificatie en verzeker je ervan dat je snoeren tegen regen en vocht kunnen en dus geschikt zijn voor gebruik buiten. Nog een praktisch puntje: bij het leggen van de snoeren zorg je ervoor dat het zonnepaneel op een plekje komt dat de hele dag zon heeft; zet die dus niet in de schaduw!

Uitdagingen

Zonne-energie is mooi maar niet elk lichtsnoer buiten kan overdag genoeg zonne-energie opslaan. Dat merk je later op de avond als de lampjes minder fel worden. Probeer dan ook te achterhalen hoe beperkt de verlichtingstijd van lichtsnoeren is.