Voordat je een slijptol aanschaft

Misschien dat de term haakse slijper je in verwarring brengt en klinkt de naam slijptol of flex veel bekender. Er wordt echter hetzelfde mee bedoeld. De term haakse slijper is afgeleid van de positie van de slijpschijf ten opzichte van het motorgedeelte. De slijpschijf staat hier haaks op vandaar de naam haakse slijper. Maar waar gebruik je een slijptol nu voor? Want naast het slijpen van metaal en steen, bestaan er tegenwoordig ook slijptollen voor het zagen en slijpen van aluminium, hout, pvc, asfalt en tegels. Het is dus goed je vooraf goed te verdiepen in alle verschillen en opties. 

Keus te over

Het is bijna onvoorstelbaar, maar er zijn ruim 400 verschillende slijpmachines. Het is dus niet even zomaar een slijpmachine kopen. Naast 12 verschillende merken zijn er ook verschillen in maten, amperage, met of zonder accu en noem maar op. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je een slijptol wilt aanschaffen. De ene klus is de andere niet, waardoor niet iedere slijptol zomaar gebruikt kan worden. Waar je allereerst op moet letten is het vermogen, hoe zwaarder het materiaal dat je wilt bewerken des te hoger zal het vermogen moeten zijn, je zit dan al snel aan de 1400 tot 1700 watt. 

De specialist heeft alle antwoorden

Een ander belangrijk punt is het toerental. De meeste slijptollen hebben standaard een onbelast toerental wat ideaal is voor staal bijvoorbeeld. Maar je kunt ook kiezen voor een regelbaar toerental. En dan moet je ook nog kijken naar de juiste diameter en slijpschijf. Kortom er is genoeg om je goed over te laten informeren door specialisten zoals Toolmax bijvoorbeeld. Je kunt natuurlijk zelf alle onderzoek doen, maar daar ben je al snel een paar uur mee bezig. Terwijl de specialist je zou kan adviseren welke je nodig hebt. En jij besteedt je tijd toch liever aan je klus?